Week van de dadels

29/06/2020by Caroline0
dadels-1280x1053.jpg

Dadels

 

Dadel is de vrucht van een dadelpalm of phoenix dactylifera. In het Midden-Oosten worden dadels al meer dan vijfduizend jaar geteeld. Voor bewoners van de woestijn en andere droge gebieden zijn ze altijd een belangrijke bron van energie geweest. De dadelpalm kan goed tegen een heet klimaat, heeft weinig water nodig en is zelfs tot op zekere hoogte tolerant voor zout water. Omdat toenemende hitte, waterschaarste en verzilting reële problemen zijn door de klimaatsverandering, beschouwen organisaties zoals de FAO (voedsel en landbouworganisatie van de V.N) dadels dan ook als belangrijke teelt voor de toekomst.

Dadels geven veel energie. Daardoor zijn ze dus ideaal als tussendoortje voor sporters, kinderen en mensen met een actieve levensstijl. Dadels zijn daarnaast ook rijk aan ijzer, magnesium, calcium, kalium en ze bevatten veel vezels! Als we de cijfers erop naslaan, zien we dat het vruchtvlees van een dadel 60 tot 65% suikers bevat, 2,5% vezels, 2%eiwit en iets minder dan 2% vet, mineralen en pectine. We kunnen dus stellen dat de dadel een gezond ingrediënt is! Let alleen op dat je geen dadels koopt die zijn gekweekt in suikersiroop. Dat kan je het beste checken door de ingrediëntenlijst op de verpakking te lezen.

Voordelen van Dadels:

Verbetert de hersenfunctie: Dadels zijn (net zoals bananen) rijk aan vitamine B6. Deze stof kan ervoor zorgen dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt.

Verlaagt het triglyceridengehalte: Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan. Volgens een onderzoek aan de Technion-Israel Institute of Technology kunnen dadels de hoeveelheid van deze vetsoort verminderen. Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed gedaald is, heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Journal of Agricultural And Food Chemistry, heeft bevestigd dat dadels het triglyceridengehaltegehalte met 8 tot 15% kan verlagen.

Verbetert je weerstand: Dadels zijn rijk aan vezels, die je spijsvertering in optimale conditie houden.

Een goede weerstand begint in de spijsvertering. Vezels voeden goede bacteriën in de darmen en “schrobben” de darmwand schoon. Ook helpen vezels bij het verbeteren van de stoelgang.

Kan de bloeddruk verlagen: Dadels zijn rijk aan magnesium en kalium. Voor beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk.

Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je om te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, verbruiken extra magnesium. Dadels kunnen je helpen om de magnesiumvoorraad op peil te houden.

Zorgt voor een gezonde zwangerschap: Uit een onderzoek waar 69 vrouwen aan deelnamen bleek dat dadels positieve effecten kunnen hebben op de zwangerschap en bevalling .

Kan het slechte cholesterol verminderen: Een dadel bevat 1,6 gram vezels. Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, om het zo uit het lichaam te krijgen. Het eten van dadels kan daarom een cholesterolverlagende werking hebben.

Heeft een ontstekingsremmende werking: Doordat dadels rijk zijn aan magnesium kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn), alzheimer en nog veel meer gezondheidsklachten.

Goed voor de botten: dadels bevatten kalium, calcium en fosfor: 3 waardevolle voedingstoffen voor gezonde botten en tanden. Dadels zijn een goede bron van calcium voor mensen die dit mineraal niet uit zuivel willen halen.

Vitamines en mineralen in dadels:

 • Vitamine A: 3% ADH
 • Vitamine B1: 3% ADH
 • Vitamine B2: 4% ADH
 • Vitamine B3: 8% ADH
 • Vitamine B5: 8% ADH
 • Vitamine B6: 12% ADH
 • Vitamine K: 3% ADH
 • Foliumzuur: 4% ADH
 • Magnesium: 14% ADH
 • Kalium: 20% ADH
 • Koper: 18% ADH
 • Mangaan: 15% ADH

Naast deze vitamines en mineralen bevatten dadels kleine hoeveelheden calcium, ijzer, fosfor en zink.

Opgelet! Dadels worden wel eens (terecht) met de vinger gewezen als suikerbommetjes. Daarom, wijs ik jullie er als voedingscoach graag op, om niet meer als drie dadels per dag te eten. Dat staat gelijk aan 1 stuk vers fruit. Zoals alles geldt, dat te veel van iets, nooit goed is…

Ik zelf vind dadels heerlijk als tussendoortje met een handje nootjes of in een salade. Daarnaast, zijn er ontzettend veel andere leuke manier om dadels te verwerken in gezonde snacks…Nog geen idee hoe dat kan?  Goed nieuws, want ik geef deze week, elke dag een heerlijke recept weg met dadels. Je zal er van versteld staan!

Lieve en gezond groetjes,

Health Cazzy

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *