Deel 1: Gezond door de Corona-taine: Healthylicious helpt je op weg. Volg mijn 5 daagse mini-‘gezond in uw kot’-cursus!

15/04/2020by Caroline0
hl1.png

Dear all,

Het is geen evidentie… Deze voor ons allen ongekend – ‘angstige’-  tijden van het Corona-virus.

Wat nu in de wereld gebeurt, hebben we nog nooit meegemaakt. Niemand weet wat ons nog te wachten staat en het is dan ook logisch dat iedereen (onbewust een beetje of misschien zelfs wat meer dan een beetje) bang is. Ondertussen zijn we al een paar weken verder en zijn we al wat gewend aan deze ‘new way of living’.  Ik hoop dat de meesten van jullie gezond door deze periode komen. Omdat we niet weten hoe ieder lichaam reageert op het virus, is het extra belangrijk om je lichaam in deze tijden extra te voorzien van de nodige voedingsstoffen, beweging, rust en (positieve) energie!

Daarbij spreek ik uit ervaring dat koken, bewegen en ‘nieuwe gezonde gewoonten’ houvast kunnen bieden in onzekere tijden als vandaag (maar ook om hierna extra sterk de toekomst tegemoet te gaan). We hebben allen wat meer tijd en het zou jammer zijn om die tijd niet nuttig (én gezond) te besteden.

Het is niet makkelijk, om ‘dierbaren en vrienden’ een tijd niet te mogen zien en geen knuffels te kunnen geven. Het is moeilijk om niet naar je favorieten sportclub te kunnen.  Het lijkt me al helemaal geen evidentie om dagelijks van thuis uit te werken met een paar kleine bengels om je heen. Houd jij je dagelijks makkelijk bezig in huis of ga je je vervelen? Lukt het jou om gezond en fit  te blijven terwijl je net het beste van jezelf geeft omdat jij gewoon kei hard moet blijven doorwerken (als zorgverlener, winkelbediende, etc…-bedankt trouwens HELDEN). Of ben jij ‘down’ omdat je niet de reis kan maken die je gepland had? Of wordt je gek omdat je sociaal leven below zero daalt?

Er zijn heel wat redenen om negatief en angstig te gaan denken, te klagen en te zuchten en in een negatieve ‘vicieuze’ cirkel te belanden. Echter zijn er evengoed heel veel redenen om dat net niet te doen (en gelukkig zie ik al heel veel berichtjes op social media passeren van mensen die er echt het beste van maken- GOOD JOB GUYS).. . We moeten allen proberen om net het positieve te zien, dankbaar te zijn voor wat ons overkomt. De wereld wordt even op ‘pauze’ gezet. We hebben eindelijk wat meer tijd voor onszelf, maar ook om na te denken hoe we toch nog iets voor onze omgeving kunnen doen ook! We hebben eindelijk tijd om eens wat lieve (misschien wel zelfgemaakte of getekende) kaartjes voor onze dierbare vrienden en familie te schrijven, tijd om eindelijk eens ‘yoga of pilates’ te proberen (you tube staat vol met leuke filmpjes), tijd om  om eens een podcast te beluisteren, tijd om– heel simpel –thee te zetten in die mooie porseleinen pot die stond te verstoffen in de kast, in plaats van een zakje in jouw vaste favoriete tas met heet water te gooien. Eindelijk de tijd om eens een boek te lezen. Tijd om nieuwe receptjes op te zoeken en de tijd te nemen om uitgebreid te koken … Tijd om op de bank te zitten en eens he-le-maal niks te doen. Tijd om extra lang te knuffelen met je man/vrouw/ kindjes of harige viervoeters. Tijd om elke dag na te denken over wat je echt gelukkig maakt in het leven – en waar je nu staat.

Probeer om van deze ‘Corona-tegenslag’ iets positiefs te maken, jezelf te dwingen om je leven een positieve draai te geven. Ga positief om met deze onverwachte wending, die ons allen overkomt. Ontdek onverwachte mogelijkheden en kansen die nu misschien op je pad komen, groei en bloei! Doe eens wat je echt leuk vindt en ga eens aan de slag met je persoonlijke ontwikkelingsplannen.

Als je wakker wordt en opstaat, onthaast dan even van de routine die je normaal elke dag doormaakt… Ga niet meteen ‘rennen’ en haasten om dat ‘to do-lijstje’ af te vinken. Maar neem de tijd met een kop koffie of tas thee, om vanaf nu elke dag positief en relaxed te starten. Neem te tijd om bewust jouw dagen te plannen, jouw doelen te bereiken, te zijn wie je echt bent – niet wat er verwacht wordt wie of hoe je zou moeten zijn.

Een gezonde geest in een gezond lichaam is immers één van mijn motto’s. Deze 2 hangen onafscheidelijke samen en we moeten dus voor de beide goed zorgen!  En daarom zal deze Healthylicious blog helemaal in teken staan van een gezondheid, voeding (voor geest en lichaam)  en beweging!

Ik daag jullie uit om samen van de ‘Corona-blijf-in-uw-kot-regels’ – gelegenheid gebruik te maken, om eens wat extra aandacht te schenken aan wat echt belangrijk is: ons lichaam en onze geest.

Wil je graag wat gezonder gaan leven? Wat kilootjes afvallen of je lichaam zuiveren van opgestapelde afvalstoffen? Wil je graag verlost zijn van die drang naar suiker?  Begin dan nu want nu is er TIJD… en volg mijn blogs!  Ik zal de komende dagen héél wat leuke artikels posten, boordevol tips, tricks en gezonde bezigheden om je dagen positief mee te vullen tijdens deze Corona crisis. Hieronder zet ik graag al wat tips voor je op een rij – om je alvast zo goed mogelijk voor te bereiden.


Eet echt eten

 • Probeer eens 21 dagen géén gluten, dierlijke melkproducten of suiker te eten en eet in de plaats daarvan juist veel groenten (de basis van jouw nieuwe lifestyle), fruit, vlees, vis, eieren, noten, zaden en gezonde vetten. Eten wat echt voedt. De kwaliteit van je voeding is daarbij belangrijker dan de hoeveelheid. Groenten, fruit, noten en zaden eet je zo veel mogelijk biologisch. Probeer vlees te vinden van dieren die hun hele leven buiten hebben gelopen, grasgevoerd zijn en niet behandeld zijn met hormonen of antibiotica. Dieren die bij hebben gedragen aan het behoud van de natuur. Wild gevangen vis heeft de voorkeur over kweekvis. Eieren eet je het liefste van kippen die volop buiten hebben gelopen. Eet zo min mogelijk zonnebloemolie, margarine of sterk bewerkte plantaardige oliën en vetten. Gebruik in plaats daarvan volop kokosolie, olijfolie, avocado olie, ghee of dierlijke vetten.

 

Bewegen en spelen

 • Blijf niet de hele dag achter je bureau zitten maar kom in beweging. Beweeg op een manier die jij leuk vindt, waar jij plezier uit haalt. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar geeft je ook een mentale boost. Zoek dus een sport uit die bij jou past, maak wandelingen in de natuur of speel simpelweg met je kinderen. Wissel af tussen langere tijd rustig bewegen en korte, intensieve beweging. Til zware dingen, klim, stretch en geniet! Ga eens een paar keer de trap op en af rennen bijvoorbeeld – het moet niet ver zijn J

 

“Unplug” jezelf

 • Technologie is handig, maar ook verslavend. Hoe zit dat bij jou? Probeer eens 21 dagen op een bewuste manier om te gaan met technologie en zorg je ook voor momenten waarop je eventjes niet bereikbaar bent; unpluggen. Dat is goed voor je ogen en je postuur en hierdoor kom je ook gemakkelijker in verbinding met jezelf en de mensen om je heen.

 

Nachtrust

 • Eten, bewegen, werken, daar moet je ook van herstellen. Slaap is dan ook erg belangrijk. Je nachtrust is prioriteit. Houd je slaapkamer zo donker mogelijk, ga op tijd naar bed en probeer zonder wekker wakker te worden. Vermijd technologie in de slaapkamer, de straling en lampjes hiervan kunnen je nachtrust verstoren. Probeer eens 21 dagen lang 8 uur per dag te slapen!

 

Stressmanagement

 • Stress vormt een zware belasting voor lichaam en geest, zeker wanneer het om chronische langdurige stress gaat. Vrijwel iedereen heeft hier (te) vaak mee te maken. Ga hier op een bewuste manier mee om door ook tijd te maken voor ontspanning. Dat houdt in: lekker naar buiten gaan, yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of iets anders waar je echt van ontspant. In mijn volgende blogs, volgen zeker nog tips en tricks! Interessant om te weten is dat stress de cortisol levels in ons lichaam verhogen. Cortisol is een hormoon dat er voor zorgt dat we extra vet opslaan en het minder makkelijk kunnen ‘verliezen’. Niet zo wenselijk so: get rid of this little monster and relax!

 

Natuur

 • Natuur wordt ook wel Vitamine N genoemd; net zo belangrijk als de vitamines die je uit voeding binnen krijgt. In de natuur kom je tot rust en kun je opladen. Herstellen van de dagelijkse hectiek en helemaal jezelf zijn. Niet in de minste plaats vanwege de helende zon. Ga dus lekker naar buiten, naar jouw favoriete plaats.

 

Let op!

 • Het draait niet om perfectie. Richt jezelf juist op een duurzaam voedingspatroon (lang termijn) wat voor jou werkt. De bedoeling is dat we dit immers ook na de corona-taine kunnen volhouden! Maak dus voor jezelf een stappenplan dat voor jou werkt en ga niet resoluut je hele voedingspatroon omgooien, dat werkt niet.

Iedere stap die je daarin zet is er weer een en draagt bij aan een positieve verandering op de lange termijn (en werkt motiverend!).  In het begin kan het lastig zijn om anders te gaan eten, net zoals de meeste nieuwe gewoontes die je aan probeert te leren. Het went echter vanzelf. Voor je het weet is jouw nieuwe gezondheidsspatroon heel natuurlijk geworden en gaat het je gemakkelijk af. Wees lief voor jezelf en pak het stap voor stap aan. Gezond en positief leven,  is een manier waarop je in het leven staat; dus ook hoe je beweegt, hoe je omgaat met stress, waar je technologie voor gebruikt en hoe je voor je lichaam zorgt.

Om dit niet alleen te moeten doen, ben ik er voor jullie! In de volgende blogs, help ik jullie graag mee op weg.

De blogs die volgen zullen gaan over:

 • Een healthy weekschema ter inspiratie – vol lekkere ; leuke en makkelijke receptjes
 • Een get-in-shape weekschema dat jou kan inspireren om thuis (meer) actie te komen!
 • Food for the soul: hoe je ‘Psychi-me’ voeden .
 • Voeding en mindset – waar liggen de knelpunten?

Tot morgen voor deel 2!

Lieve en gezonde groetjes,

Caroline

 

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *