Extra Detox tips en Tricks!

06/01/2019by Caroline0
detox1.jpg

Foodies,

De laatste Tips en Tricks die je nog moet weten om deze eerste detoxweek alvast succesvol in te gaan. Tijdens mijn vorige blogs, focus ik me namelijk voornamelijk op eten en sapjes. Toch zal onze detox veel meer inhouden dan eten en drinken alleen. Daarom nog een paar bijkomende weetjes, Tips en Tricks om onze detox zo volledig mogelijk te kunnen uitvoeren. Zoals eerder gezegd, hoef je je niet schuldig te voelen als je de detox niet helemaal kan waarmaken. Misschien is het voor jou al een hele stap om 30 dagen geen toegevoegde suiker te eten of om dertig dagen lang geen koffie te drinken. Je kan uit alle tips en tricks dus enkel die zaken halen waarvan jij denkt dat je de uitdaging wilt aangaan, of je kan proberen het hele plan van A tot Z mee te volgen. Zolang jij je er maar goed bij voelt!

We willen ons lichaam tijdens deze dus maand zo veel mogelijk ontdoen van opgestapelde, schadelijke stoffen. Detox is een afkorting van detoxificatie, ook wel ontgifting of ontslakking genoemd. Tijdens een detox reinig je dus de organen in jouw lichaam door middel van een dieet, massage, supplementen (en eventueel (!) een spoeling–> dat laatste ga ik niet doen en kan ik jullie ook niet aanbieden, sorry ) .

Na zo’n detox voel je  je weer fit en krijg je meer energie. Ook fijn:  je spijsverteringssysteem verbetert en je houdt er een gezonde levensstijl op na (na een detox ben je vaak minder geneigd om weer naar die ongezonde dingen te grijpen) . Detoxen is dus helemaal niet zo’n gek idee, zeker niet aan het begin van een nieuw jaar. Weg met het oude en verwelkom jouw nieuwe lichaam.  Gereinigd van binnen én van buiten.

Hieronder vind je een schema dat ik gedurende de hele detox dagelijks zal volgen. Enerzijds geeft het afvinken van de ’to do’ boxjes een goed gevoel, anderzijds is het en overzichtelijke manier om te zien of je alle detox-puntjes van de dag hebt afgewerkt.

Onder het schema kan je wat meer info terugvinden bij een aantal zaken die misschien nog onduidelijk lijken.

Dag 1 Dag 2 Dag 3…
Koude douche
Massage/droogborstelen.
Detox sapje
Fruit
2 Liter water
3 kruidentheetjes (venkel, brandnetel, kurkuma, gember,…)
Cafeine vrij
Alcoholvrij
Vrij van toegevoegde suiker
Lactosevrij
Glutenvrij
Geen vlees
2 porties groenten
Positieve affirmaties
Beweging/stretch
Totale ontspanning
 • Begin de dag met een zalige stretch: de Yoga zonnegroet! Er zijn talloze voorbeelden op Youtube te vinden, dus leef je uit en wees dankbaar voor iedere start van de dag!
 • Koude douche: jawel, ik start elke dag met een koude douche (zelfs wanneer ik niet detox). Er zijn heel wat voordelen aan het nemen van een koude douche:
  • Het stimuleert je immuunsysteem
  • Het bevordert de circulatie –> het helpt om zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam te verspreiden.
  • Het voorkomt spataders
  • Het ontlast interne organen –> Doordat het de vaten verkleint, is een koude douche geweldig voor het ontlasten van de interne organen. Dit zorgt er namelijk voor dat giftige stoffen en onzuiverheden naar de poriën stromen en op die manier het lichaam kunnen verlaten.
  • Het vermindert stress
  • Het maakt je lichaam wakker
  • Diuretisch effect–> Koud water bevordert de zuiverende vaardigheden van je lichaam, doordat de lage temperatuur een diuretisch effect op je lichaam heeft. Daardoor wordt de vorming van vetophopingen voorkomen.
  • Het houd je haar gezond
 • Massage en droogborstelen: tijdens de detox, neem ik elke ochtend 5 minuten de tijd om mijn lichaam te masseren met amandelolie en een droogborstel. Deze massage heeft voor mij altijd een dubbele werking. Enerzijds omdat ik even bewust mijn lichaam aan het verwennen ben. Anderzijds werkt deze massage echt ontspannend, bevordert het bovendien de celvernieuwing en verbetert het de afvoer van afvalstoffen in je lichaam. Heb je echt veel tijd, ga dan naar een sauna complex, dan is het verstandig om na de massage nog even de sauna (liefst infra-rood) in te gaan, zodat je de laatste giftige stoffen nog kunt uit zweten.
 • Veel sapjes: De eerste dagen zo weinig mogelijk vast voedsel
  Vaak houdt het detox-dieet in dat je (een paar dagen) geen vast voedsel eet. Je drinkt dagelijks acht tot twaalf glazen alleen maar sappen op basis van water, fruit, groenten, lactose vrije melk/yoghurt en wat supplementen. Ik beperk de sappenvasten, slechts tot een aantal dagen en neem enkel sappen voor mijn ontbijt en lunch. Dit omdat ik anders te slap word en zeker in de winterperiode heb ik ’s avonds behoefte aan een vullende maaltijd. Als je toch eens een sapvasten wilt volgen, zorg dan zeker dat je deze bewust plant en dat je voldoende veodingsstoffen binnenkrijgt. Je kan mij hier altijd over consulteren. Overig geldt ook dat sapkuren  nooit langer dan acht dagen mogen duren. Verder probeer ik zo veel mogelijk kruidethee en water te drinken. Als je moeite hebt met twee liter water epr dagn, geef het dan lekker smaakje door het te ‘infusen’ met wat vers fruit (vb frambozen) of wat takjes munt en limoen.
 • Geen vlees: waarom minder vlees denk je misschien?

  • Dierlijke eiwitten zijn moeilijk te verteren voor je lichaam. Het kan soms wel 4-5 dagen duren voordat een stukje rood vlees volledig verteerd is. Vis duurt gemiddeld 2 dagen en wit vlees gemiddeld 3 dagen. Plantaardig voedsel slechts éen dag. Je wilt je verteringsorganen maximaal inzetten om te ontgiften.  Als je vegetarisch eet, is je lichaam minder lang bezig met het verteren van je voedsel.
 • Beweeg! Ik kan het niet genoeg zeggen, maar zet dat lichaam van je aan het werk! Neem de fiets, de trap en ga lekker sporten! Let op voor de hevige sporters onder ons, het doel van de detox is nog steeds om je lichaam te reinigen en vooral om tot rust te komen. Bij te intensief sporten , moet de detox worden afgetstemd aan het calorieverbruik!
 • 5 positieve affirmaties per dag: Detox voor je geest!
  • Afirmaties zijn korte positief geformuleerde zinnetjes die je hardop of in gedachten dagelijkse meerdere keren uitspreekt. Het doel van deze positieve boodschap aan jezelf? Simpel! Je wilt met positieve affirmaties een negatief denkpatroon ombuigen naar een positieve overtuiging. Immers, alles wat je aandacht geeft groeit. Of simpel gezegd: je bent wat je denkt! En dat betekent dat je jouw eigen gedachten positief kunt beïnvloeden om zo gelukkig, vol vertrouwen, energiek en optimistisch een nieuwe dag te beginnen. Een aantal voorbeeldjes:
  • Ik houd van mezelf en zorg goed voor mezelf
  • Ik ben precies goed zoals ik ben
  • Ik ben gezond en zorg goed voor mezelf
  • Ik heb vertrouwen in mezelf
  • Ik ben rustig, ontspannen en geduldig
  • Ik verdien liefde en geluk
  • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen
  • Ik ben dankbaar voor deze dag
  • Ik vergeef mezelf en anderen gemakkelijk
  • Ik sta open voor liefde
  • Ik houd van mijn leven
  • Als iets niet bij mij past laat ik het los
  • Ik leef in het nu. Het hier en nu.
  • Ik lach veel en ik ben vol energie
  • Ik ben wie ik ben en ik kan alles bereiken wat ik wil
 • Aan te raden extra’s:
  • Supplementen en producten als: spirulina, kurkuma (in combinatie met zwarte peper), rouwe honing (in combinatie met kaneel),  ginseng, gember appelazijnzuur, knoflook en vitamine C  zijn erg goed tijdens een detox! Ik probeer deze dan ook zo veel mogelijk in mijn gerechten te verwerken.
  • Molkosan: Melkwei (lactosevrij!)  ondersteunt je spijsvertering. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de verbetering van de spijsvertering en een goede werking van de darmen.

 

Hopelijk zijn jullie hier wat mee?!

Succes en GENIET ERVAN!

Gezonde groet,

Caroline!

 

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *