Detoxplan, get started!

03/01/2019by Caroline0
at-clean-eatz-it-s-not.jpg

Liefste foodies,

Zoals beloofd weer een vervolg op mijn blog van gister. Dit allemaal om jullie mee op gang te krijgen voor mijn detoxplan. Vandaag zei iemand tegen me: “aha een detox, is dat jouw voornemen voor dit nieuwe jaar?” Het detoxen van mijn lichaam, is voor mij al lang geen voornemen meer. Ze maken echt deel uit van mijn healthy Lifestyle en ik zou ze niet meer kunnen missen. Ik voel aan mijn lichaam dat dat van tijd tot tijd echt vraagt om zo’n reinigingskuur. Voor mij is het delen van dit detoxplan met jullie, vooral een voornemen om HealthyLicious weer op dreef te krijgen. Detoxen doe ik immers al jaren, maar dit keer wil ik jullie graag laten meegenieten van zo’n welverdiende verwennerij voor je lichaam (en geest)!

Bekijk mijn 30 dagen challenge dan ook alsjeblieft niet als een voornemen om af te vallen om eindelijk eens gezonder te gaan leven. Beschouw het ook niet als een moment om een poging te doen tot iets dat ‘moet’, maar waar je eigenlijk niet achter staat. Zie deze challenge als een kans om écht goed voor jezelf te gaan zorgen. Omdat jij dit verdient en vooral ook omdat jij dit wilt.Er is tenslotte maar één exemplaar van jou, en daarmee moet je het ook nog eens je hele leven doen. Dat lijf van jou, dat verdient zo veel goed, lekkers en gezonds …

Daarmee daag ik jou graag uit om deze detox ook niet als iets tijdelijks te zien maar om dit jaar écht te veranderen en daar help ik jou als gezondheidscoach graag bij! Ik kies bewust voor een challenge van dertig dagen omdat het ongeveer 30 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren? Die tijd hebben je lichaam en je geest namelijk nodig om ergens aan gewend te geraken totdat het volledig vertrouwd is. Door je maaltijden samen met mij te plannen, maak je jezelf het zo veel makkelijker!

Het begint deze maand met een soort reset, 30 dagen lekker clean, gezond en puur eten. Even helemaal terug naar de basis. Voedingsmiddelen die je lichaam echt voeden. De recepten en maaltijdplannen voor de hele maand januari zal je kunnen terugvinden op mijn blog. Daarbij is het vooral belangrijk om te zoeken wat bij jou past. Wat vind jij lekker? Wat vind je leuk om klaar te maken? Welke maaltijden zijn het makkelijkste in te plannen in jouw levensstijl? Waarvan krijg jij echt energie? Wanneer snak je het meeste naar zoetigheden of andere cravings? Wanneer krijg je energiedipjes? Door hier een hele maand extra veel aandacht op te richten en door je bewust te worden van je eigen lichaam, wordt het een stuk makkelijker om te gaan eten en leven, op je eigen gevoel. Voor je het weet is de maand januari voorbij. Je zal merken dat je zo lekker in je vel zit na deze detox en dat alleen  al, zal een stimulans zijn om gezond te blijven eten.

Hieronder vind je alvast het maaltijdplan voor week 1. Op die manier hoef je zelf geen tijd en energie te steken wat je op het menu moet zetten. Alle recepten zijn laagdrempelig en je hoeft dus geen uren in de keuken te gaan staan en je hoeft al helemaal geen keukenprins of keukenprinses te zijn om ze te kunnen maken. Het goede aan het plannen van maaltijden is dat je effectiever en sneller boodschappen doet, maar vooral ook dat je minder geneigd bent om te grijpen naar ongezonde makkelijke maaltijden.

Belangrijk te melden is ook dat de maaltijden enkel dienen als richtlijn. Heb je bijvoorbeeld helemaal nog geen honger na je ontbijt? Dan kan je een lichtere lunch nemen en de volgende keer je porties wat kleiner maken. Staan er gerechten of ingrediënten bij die je echt niet lust? Vervang ze dan door iets waar je wel van houdt. Als je twijfelt of ze wel passen binnen onze detox, mag je me altijd een mailtje sturen! Als je juist nog heel veel honger hebt tussendoor, dan kan je je maaltijden wat groter maken, of één van de extra tussendoortjes maken die je helemaal onderaan het menuplan vindt. Het is immers niet de bedoeling dat je honger moet lijden. Een detox is geen crashdieet. Het is een reiniging voor je lichaam met een focus op een fit en gezond leven.

Ben je er klaar voor? Allright!

STAP 1: Laten we eerst eens in al je kasten kijken. Wat staat daar nog in, dat ons in de verleiding kan brengen tijdens de detox?

Geef het weg, maak het dit weekend nog op, of bewaar het of vries het in tot na de detox.

 

Ijskast/diepvries –        Rood vlees / Varkensvlees/ kip

–        Melk, kaas, boter, gesuikerde yoghurtjes, pudding, chocomousse, …

–        Ijsjes, desserts,…

–        Sauzen (Mayo, sammourai, ..)

–        Pizza, kant-en-klaar maaltijden, frieten, lasagna, kroketten,…

–        Soja producten

 

Kasten  

–        Alle ‘bewerkte’ voedingsmiddelen zoals koekjes, chips, chocola, snoepjes, koekjes,….

–        Gluten houdende producten: brood, pasta, crackers, corn-flakes, koekjes,

–        Suiker

–        Zout (behalve Himalaya zout) en zout bevattende producten zoals soja saus en ketchup

–        Koffie / zwarte thee

Barkast –        Alcohol

–        Frisdranken

 

TIP: kijk goed naar de ingrediëntenlijst, als een product meer dan 5 ingrediënten bevat, is het allicht bewerkt met veel suiker, zout en andere bewaarmiddelen. Dat past alvast niet in ons detoxplan!

STAP 2: Mijn tip voor jou is om slechts één of twee keer per week boodschappen te doen. Zo ben je zeker dat je altijd alles in huis hebt en kom je niet in de verleiding om een maaltijd af te halen of thuis te laten bezorgen. Als je op voorhand weet dat je een keertje weinig tijd hebt om te koken, maak het dan de dag op voorhand of op je ‘prepdag’. De Prepdag is bij mij steeds op zondag, dan probeer ik zo veel mogelijk voor te bereiden voor de hele week. Je kan ook gewoon de dag zelf een dubbele portie maken als je de dag erna weinig tijd hebt. Plan dus nu al je boodschappenmoment en je prepmomenten in ! Gezond koken hoeft niet veel tijd en werk te vragen. “ Ik heb geen tijd om gezond te koken” is dus een flauw excuus! Als je je kookmomenten plant, dan kan dat alvast niet meer in de weg staan!

 

STAP 3: Maaltijdplan van zondag 6 januari tot en met zondag 13 januari.

  Ontbijt Lunch Diner
Maandag Detox Smoothie Oosterse Superbowl Groentenwraps met kidney-avocado mousse
Dinsdag Abrikoos – havermout papje met geroosterde zaden Endamame Bowl Quinoa pompoensalade met geroosterde kale en geitenkaas
Woensdag Pumpkin smoothie Pruimenbrood met home made jam Soep met zadencrackers
Donderdag Bessensmoothie Zadencrackers met hummus Groene omelet à la Pioppi
Vrijdag Ontbijtrepen Pruimenbrood met home made jam Salade
Zaterdag Ontbijtmuffins met Coyo (kokosyoghurt)  en bessen Detox juice Geroosterde groenten + zalm Tandoori

(à la Pioppi)

Zondag American Pancakes Dahl met groenten, kokosmelk en kerrie.
Extra’s –        Macademmian energiecookies

–        Healthy choc brownies

–        Vers fruit

 

Ter info: Onze menu van deze week bevat nog een paar receptjes met gluten houdende producten en pseudogranen. Dit om rustig af te bouwen naar een volledig glutenvrij detoxplan!

Boodschappen lijstje:

 • Ananas
 • bananen
 • mango
 • Kale (boerenkool) of verse spinazie
 • Granny smith appels (2x)
 • Avocado’s (3x)
 • Sla
 • Uien
 • Wortelen
 • Courgette
 • Prei (diepvries)
 • broccoli
 • tomaten (4)
 • Rozijnen
 • Gedroogde abrikoos
 • Medjool dadels
 • Kikkererwten (3 blikken)
 • Kidneybonen
 • Groentewraps (Alerthein)
 • Quinoa
 • gepofte spelt en quinoa
 • Pompoen (vers of diepvries)
 • Harde blok geitenkaas
 • Amandelmelk – ongezoet
 • Zaden: lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad
 • Noten: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, paranoten, pecanoten,…
 • Eieren
 • Verse en / of diepvries bessen (framboos, blauwe bes)
 • Lactose vrije yoghurt zoals: cocosyoghurt
 • Amandelmeel
 • Kokosmeel
 • kokosrasp
 • Linzen
 • Kokosmelk
 • 85% pure chocolade
 • pure cacaopoeder
 • Havervlokken
 • kaneel
 • kerriepoeder
 • verse gember
 • amandel of gemengde notenpasta
 • appelazijn

 

Zondag ga ik alvast aan het preppen en kunnen jullie de receptjes terugvinden op mijn blog, om samen met mij aan het preppen te gaan!

Tot dan!

Gezonde groetjes,

 

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *