A Detox to start the new year in a healthy way! Who joins?

02/01/2019by Caroline0
detox-1280x640.jpg

Beste foodies,

Jullie lazen het misschien al op mijn facebook pagina. Naar jaarlijkse traditie, begin ik ook dit jaar met een totaal, reinigings- en detoxplan. Kerst en nieuwjaar, zijn bij de meeste onder ons, twee weken van iets minder bewust of onregelmatig (en vaak ook véél te véél eten). Daarom is het voor je lichaam een welkome traktatie om even te detoxen. We gaan onszelf niet uithongeren, maar verwennen en trakteren op een detox om ons lichaam de welverdiende rust te gunnen die het nodig heeft.

Vanaf zondag 6 januari, om precies te zijn, begin ik hieraan en dit keer deel ik deze dertig-dagen challenge graag met jullie. Dagelijks zal ik op facebook, Instagram of mijn website een aantal handige tips en tricks posten die je hierbij kunnen helpen. Het gaat om een totale detox, die zowel je lichaam als geest een positieve boost zullen geven om het nieuwe jaar boordevol energie te starten.  Je kunt er de tips en tricks uithalen, waarbij jij je het beste voelt of het hele plan samen met mij van A tot Z volgen! Zo’n 30-dagen plan, doe je best niet zonder goede voorbereiding, bovendien zijn er heel wat voedingsmiddelen die je best een tijdje schrapt en van het menu haalt. Dat is niet zo gemakkelijk. Wij zijn immers ‘gewoonte’ beesten en grijpen vaak terug naar die voedingsmiddelen die we ‘gemakkelijk’ en lekker vinden, zoals een boterham met beleg of patatjes met vlees. Inspiratie, tijd en het doorbreken van ‘oude’ gewoonte, zijn vaak de struikelblokken die een abrupte start van deze detox moeilijk maken. Daarom raad ik je zeker aan het op zijn minst te proberen, jezelf de tijd te gunnen om een nieuwe routine te vinden in zo’n detoxplan en om er vooral ook zin in te krijgen.

Bij een detox denkt u wellicht meteen aan het drinken van dikke groene sapjes, het eten van bergen sla, het slikken van bittere, dure supplementen, een knorrende maag die voortdurend snakt naar vet en zoetigheden, sporten en zweten tot je erbij neervalt en het wegwerken van liters water.

Laat me jullie dan meteen geruststellen dat de komende 30 dagen er niet uitsluitend zo zullen uitzien. Ja, het menu zal eens een groene smoothie bevatten (én het zal je verbazen hoe lekker deze kan smaken) en YES, je zal liters water naar binnen moeten werken, maar geloof me het is echt de moeite waard!

Ik heb door de jaren heen héél wat verschillende detox en dieet-methodes uitgeprobeerd. Zijn we niet allemaal nieuwsgierig naar al de beloofde voordelen die zo’n detox of nieuwe dieethype met zich mee zouden brengen? De meeste nieuwe diëten of detox plannen beloven allen wel één of meerdere (bijna) bovennatuurlijke effecten toe te schrijven zoals: de eeuwige jeugd, een onuitputbare energie-boost, de  onkreukbare huid van sneeuwwitje (waarbij de rimpeltjes of sinaasappelputjes dankzij de detox of het dieet wel zullen verdwijnen), je nieuwe ijzersterke immuunsysteem, een betere concentratie, …

Ik probeerde het allemaal uit: vasten, sappenvasten, uitgekiemde ‘combinatie’ diëten zoals het proteïne dieet, koolhydraatarm eten, vetarm eten, een detoxplan waarbij je 30 dagen geen voedingsmiddelen mag eten die suiker, alcohol, zuivel en gluten bevatten, een dertig dagen “rauw” dieet aangevuld met supplementen zoals spirulina en chlorella.

Wellicht, heeft u zelf ook al één of meerdere detoxplannen of diëten gevolgd. Of bent u op zijn minst benieuwd geweest…Als ik er één specifieke moet aanraden? Dan is dat er geen één! Niet omdat ik ze niet goed vond. Integendeel, uit elk dieet of uit elk detoxplan haalde ik een aantal hele goede lessen en tips en tricks waardoor ik mijn lichaam steeds beter leerde kennen.

Als ik naar mijn lichaam luister naar wat het nodig heeft en als ik kijk naar de voeding waar ik energie van krijg en waar ik van opleef, dan kan ik dat spijtig genoeg niet benoemen tot één mastermind dieet of detox methode. Het gaat om een bundeling van allerlei tips en tricks die ik heb verzameld over de jaren heen. Ik probeer zo veel en zo vaak mogelijk puur en gezond te eten, maar ik geef eerlijk toe dat er al eens perioden zijn waarbij ik er minder aandacht aan besteed.

Zo volgen al eens een aantal weekends  gevuld met leuke feestelijke etentjes met vrienden en familie zich snel op, die overigens erg gezellig zijn, maar niet altijd zo heel erg healthy bewust. Dan zijn er regelmatig van die drukke  dagen, waarbij gezond eten geen kans lijkt te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer we in ons te renoveren huisje moeten werken, dan is een croissant on the go,  vers en warm van de bakker toch wel heel makkelijk! Of wat dacht je van een gezellige cocoon avond: een mooie film, met  een stukje chocolade en een kopje thee en dan heb ik het nog niet over de afgelopen feestdagen die alleen maar uit eten en drinken leken te bestaan.

Er zijn nu eenmaal perioden in ons dagdagelijkse leven waarbij we van hier naar daar hollen en weinig tijd en aandacht besteden aan ons lichaam en aan de zaken die het echt nodig heeft. Daarom is een detox af en toe heel welkom.

Eens in de zoveel tijd en bij voorkeur ieder seizoen, tracht ik heel nauwgezet mijn lichaam te verwennen met een 30  dagen detox plan. Het hoeft niks ingewikkelds te zijn: een maand lang enkel pure, natuurlijke powerfoods eten met extra aandacht voor mind, body and soul. Het is helemaal geen opoffering maar juist een maandje pure verwennerij voor je lichaam en geest. Omdat ik hier zelf veel baat bij heb, deel ik dit graag een keertje met jullie.

De komende dertig dagen, zal je vooral heel veel gerechtjes, tips en tricks terugvinden waarbij ik me heel goed voel. Natuurlijk hoeft dat voor jou niet zo te zijn. Misschien laat jij liever een aantal van deze voedingsmiddelen uit je dieet omwille van milieuredenen? Ik denk dan aan de avocado. Ik ben dol op advocado’s en je gaat deze zonder twijfel regelmatig terugvinden in de verschillende receptjes.  De avocado is één van mijn favoriete groene vruchten en is bovendien erg voedzaam. Jammer genoeg draagt deze ook een vrij grote  ecologische voetafdruk met zich mee. Alle begrip dus als u deze liever uit het plan schrapt.

Zo zullen er misschien nog wat voedingsmiddelen gebruikt worden waar de één helemaal wild van zal worden en de andere eerder een lip zal trekken.  Het is vooral belangrijk dat jij tijdens deze dertig challenge vooral luistert naar je eigen lichaam: waarvoor doet u een dansje? Welke voeding maakt u gelukkig en geeft u energie?

Dan heb ik het dus niet over suikerbommetjes zoals Bounty repen of drie bollen van uw lievelingsijs. Die geven vooral een mentale voldoening, maar hebben totaal geen effect op uw gezondheid. Het zijn lege calorieën en belasten uw lichaam alleen maar. Ons lichaam is niet gemaakt om al die geraffineerde ingrediënten, E-nummers en allerlei smaakvervangers te verwerken. Ze wegen zwaar door op je energie, ze versterken je drang naar ongezonde tussendoortjes en kunnen je spijsvertering verstoren. Bovendien maken ze het bijna onmogelijk om je vet te verbranden (denk dan aan die ‘buikvetjes’ die je al jaren kwijt wilt, maar niet weg krijgt) en kunnen ze je immuunsysteem verzwakken. We gaan dus een maand voor pure, natuurlijke ingrediënten.

Na deze maand, beloof ik u geen wonderen. Wat ik u wel kan beloven is dat u alleen al gelukkig zal worden van de gezonde maaltijdjes die u uw lichaam zal voorschotelen. Een maand bewust met lichaam bezig zijn, is niet egoïstisch. Het is iets wat we te weinig doen en waar we eigenlijk meer tijd voor zouden moeten maken. Beschouw dit dus als een maand voor jezelf, een maand waarin je jezelf de aandacht geeft die je verdient!

Waarom zouden we überhaupt detoxen? Ik eet toch al groenten en fruit en drink al genoeg water! Op het net kan je een hele resem aan voordelen terugvinden. Ik kan er dan ook zo een tien of twintig tal kopiëren en hieronder toevoegen om u trachten te overtuigen. Wellicht zijn dat dezelfde argumenten die de Flair gebruikt als : “10 redenen om nu te detoxen!”.

Meegaan in deze, soms bijna propaganda talk,  doe ik bewust niet. Ten eerste weet ik niet of al deze gezondheidsvoordelen die worden gekoppeld aan het detoxen (of sommige extreme diëten)  wel echt wetenschappelijk onderbouwd zijn. Daarnaast, vind ik het volgen van een detox programma al een voordeel op zich. Ik ben me bewuster van wat ik eet, waarom ik iets eet en voel dat mijn lichaam er gelukkig van wordt! Bovendien word je tijdens een 30 dagen detox verplicht om elke dag even met je innerlijke rust, geluk en beauty bezig te zijn en dat alleen al is voor mij iets om blij van te worden.

Verder is een detox af en toe nodig om ons lichaam te zuiveren zodat het weer optimaal kan functioneren.

Hoe ons lichaam werkt:

Ons menselijk lichaam is een gesofisticeerde machine dat voedsel, vocht en lucht nodig heeft om te overleven. Echter bestaat ons huidig voedingspatroon uit heel veel voedingsmiddelen die we niet ‘echt’ nodig hebben (koekjes, kant-en-klaar maaltijden, ijsjes, cola, chips, …) . Daarnaast komen we ook dagelijks in aanmerking met heel veel stoffen die ons lichaam ‘vervuilen’, zoals:  slechte luchtkwaliteit, pesticiden, chemische cosmetica, alcohol, suiker… Onze organen verwerken en absorberen vervolgens alle stoffen die we echt nodig hebben om te kunnen overleven. Vetten, eiwitten en koolhydraten zijn daarbij belangrijke bouwstenen voor ons lichaam, samen met onmisbare vitaminen en mineralen.  Daarnaast moet ons lichaam ook vervuilende indringers de baas kunnen. Ondanks dat ons menselijke lichaam zeer sterk is en zich  makkelijk aanpast aan verschillende omstandigheden, kan een overload aan toxische stoffen ervoor zorgen dat ‘onze machine’ niet meer optimaal functioneert.

Laat ik het even voorstellen aan de hand van een ietwat banale maar simpele vergelijking.  Stel dat ons lichaam een superhightech machine zou zijn:

  • Eten van verkeerde voedingsmiddelen is dan net zoals het tanken van verkeerde brandstof.  Gevolg: de motor loopt stuk
  • Te weinig beweging is zoals het niet genoeg gebruiken van de wagen. Gevolg: platte batterij en minder vermogen
  • Te veel stress en te weinig time out is zoals het overslaan van een jaarlijkse controle. Gevolg: schade en een ‘korter’ leven dan goed onderhouden wagens
  • Suiker, bewaarmiddelen, smaakstoffen, sigaretten, cafeïne en alcohol: zijn zoals het toevoegen van vervuilde stofjes in de brandstof, Gevolg: de ‘motor’ van de auto gaat stuk (bij ons dan te vergelijken met onze organen die onze voedingsmiddelen niet goed meer kunnen verwerken )

Het detoxplan zal dus in grote mate focussen op gezonde voeding. Voeding is namelijk de brandstof die ervoor zorgt dat ons lichaam optimaal kan functioneren. Daarom ook dat een welbewuste keuze van de juiste voeding zo belangrijk is.

Echter zijn er nog een aantal zaken die deel uitmaken van het detox plan, zoals: bewegen, je lichaam en huid verwennen met natuurlijke producten en borstelmomenten, het inlassen van rustmomenten, de natuur ingaan, het beluisteren van jouw lievelingsmuziek en het knuffelen met jouw dierbaarste. Hierover vertel ik je graag meer in de hierop volgende blogverhalen.

Wat u nog mag verwachten, de komende maand zijn:

  • Tips en tricks over zuiverende voedingsmiddelen
  • Weetjes over voedingsmiddelen die belastend zijn voor ons lichaam en waarom
  • Waarom  bewegen, maar ook relaxen zo belangrijk zijn
  • 4 weekmenu’s met tips en tricks voor een easy peasy detox

Morgen verwacht ik jullie hier weer, dan vind je het menu van onze eerste week. Tot dan,

Lieve en gezonde groetjes, Caroline!

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *