Wat is de waarheid over voeding?

12/12/2017by Caroline0
whatthe.jpg

Er wordt in de media de dag van vandaag veel aandacht geschonken hoe ‘superfoods’ onze mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden. Natuurlijke supplementen gaande van spirulina en goji bessen tot synthetisch geproduceerde vitamine C en B worden gretig door de media naar voor getrokken tot de ‘key of a long life’. Brood, melk en aardappelen zijn slecht. Haver is het ultieme graan en van tarwe krijg je een broodbuik. Meningen vliegen het publiek om de oren en nieuwe voedingshypes komen en gaan: Artikels in tijdschriften, boeken die verschijnen met de nieuwste voedselweetjes (Puur Genieten van Pascale Naessens , De Voedselzandloper van (Kris Verburgh), voedingsgerelateerde nieuwsfeiten op televisie en in de krant (‘vet blijkt niet de boosdoener maar suiker’), de adviezen in de blaadjes van de supermarkt of één of andere foodie-friend die dagelijks zijn glutenvrije maaltjes post op je facebook-timeline of blog…

De informatiestroom die ons dagelijks om de oren vliegt is tegenstrijdig en geeft de indruk dat ze de genuanceerde informatie van betrouwbare bronnen overstijgen, want wat of wie moet je nu geloven?  Hoe en welke impact heeft deze hele waaier aan (valse) beloften en ‘nieuwe’ waarheden over voeding en gezondheid? Kan jij als consument nog wel volgen? Kunt u nog wel gezonde keuzes maken? Wat is nu echt gezond en wat niet? Wat mag nu weer wel en wat net niet?

Moet ik nu in kokosolie, olijfolie of bakboter bakken? Vet was in de jaren ’90 zo’n voorbeeld van een “wortel van al het kwaad” en werd als de grote boosdoener gehouden voor de grote toename van alle welvaartsziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Dat klonk best logisch: vet maakt vet en dat is ongezond. Het is ook niet moeilijk voor te stellen hoe deze slijmerige substantie die wij uit onze koekenpan kennen, onze aderen doet dichtslibben en ons hart laat stoppen. Als we met ons alles wat minder dat dit goedje gaan eten, dan komt het vanzelf wel goed met ons. Wie nu, vijfentwintig jaar later, om zich heen kijkt, ziet dat de campagne niet veel heeft uitgehaald. We zijn er de laatste decennia almaar dikker en ongezonder op geworden. Welvaartsziekten hebben zich alleen maar steviger aan de top genesteld… Zaten wetenschappers dan misschien toch fout met hun focus op vet?

De aandacht is inmiddels van vet verschoven naar een nieuw zwart schaap: suiker. Dat is althans wat allerhande recente boeken en artikels naar voren halen als het nieuwe ‘verboden en te vermijden’ ingrediënt in ons dieet… Hoera er lijkt een nieuwe vijand die we moeten verslaan om alles goed te laten komen! Niet moeilijk dat al deze voedselhypes averechts werken en dat wij als  consument de kluts kwijtraken in dit oerwoud aan informatie.

We worden dagelijks overspoeld met een tsunami aan  tips en tricks om gezonder en bewuster te gaan eten. We zouden dan ook veronderstellen dat we door al deze belangstelling aan gezonde voeding en al de honderden tips die ons dagelijks om de oren vliegen, we er alleen maar gezonder op worden. Nochtans is dat spijtig genoeg niet zo. Zoals ik eerder al schreef, zien we een significante stijging in het overgewicht van volwassen van 30,5 tot 32,4 procent sinds 1998 (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ). Het aantal gevallen van obesitas is zelfs van 10,8 naar 12,7 procent doorgestoken.

We moeten ‘puur’ en gezond eten en we moeten ons allemaal bewust zijn van de impact die voeding op onze gezondheid, humeur en ons lichaam heeft, maar hoe beginnen we daar aan?

Een éénduidig antwoord hierop formuleren is onmogelijk. Zelfs voor mij als voedingscoach is het vaak een weg zoeken doorheen deze doolhof…

Wat ik met deze blogpost vooral wil duidelijk maken, is dat u moet proberen om niet door te slaan in dit oerwoud aan (vaak tegenstrijdige) informatie over voeding en gezondheid. Volg uw gevoel. Overdrijf niet, maar laat u ook niet ontmoedigen…

Wanneer u twijfelt of iets echt gezond (en puur) is, heb ik alvast deze makkelijke regel: als het niet bewerkt is, als er geen voedseletiket op plakt of als het snel ‘slecht’ wordt, dan is het (meestal) puur voedsel en dus goed voor uw lichaam! Probeer zo veel mogelijk onbewerkt, lokaal en biologisch voedsel te eten, dat betekent dat het bij wijze van spreken van bij de boer recht op je bord komt. Bereid je gerechten met natuurlijk, onbewerkte ingrediënten en maak er zelf een bordje ‘home made happiness’ van.

Superfoods zijn nu een hype, maar ik denk dat ze allemaal een beetje ‘groter’ worden gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Wie deze superfoods eet, is prima bezig, maar verwacht er geen wonderen van. Ze kosten veel geld en de voordelen hiervan op ons lichaam zijn nog niet voor alle producten 100% bewezen… Geniet er van en beschouw ze als een gezond extraatje bovenop je dagelijkse, gevarieerde voeding.

 

Het gaat niet enkel om het vermijden van suiker of vet. Het weglaten van gluten, lactose, koffie of alcohol… Het gaat om een totale levensstijl met een gezonde balans in je voeding met daarbij de nodige beweging. Het gaat evengoed om het aantal calorieën dat je binnenkrijgt als  om het aantal calorieën dat je verbrandt… Of je nu te veel vetten of te veel suiker binnenkrijgt: het is OVERgewicht dat echt ongezond maakt. U kent uw lichaam het beste en leer ernaar luisteren… Je kunt niet alles controleren in’t leven, maar u heeft wel alle controle over hetgeen waarmee u uw lichaam voedt.

 

Enjoy, be happy and…  have a HealthyLicious Lifestyle!

Lots of love and happy & healthy greetz from HealthyLiciously Cazzy!

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *