Deel 5: Gezond door de corona-taine: Voeding en mindset

21/04/2020by Caroline0
HEALTHY-EATING-MINDSET.png

Deel 5: Gezond door de corona-taine: Voeding en mindset

 

Liefste lezers,

Hier ben ik weer, met het laatste deel van mijn ‘Corona-health-blog’.

In navolging van mijn “Food fort he soul”-blog van eergisteren, ga ik graag nog een kleine beetje dieper in op de relatie tussen voeding en onze mindset.

Beantwoord voor jezelf de volgende vraag:

  • In welk opzicht wil jij jouw relatie met jezelf en met voeding verbeteren?

Zou je bijvoorbeeld makkelijker met eten om willen kunnen gaan, eindelijk van die eetbuien afkomen, meer tevreden zijn met jezelf, of minder spijsverteringsklachten ervaren? Of zou je juist beter willen weten welke voeding nu wel en niet bij jou past?

Wat je ook op hebt geschreven, de oplossing vind je op 2 vlakken. Bij voeding én bij je mindset, beide zijn immers even belangrijk.

Sterker nog; met de juiste mindset wordt het zelfs makkelijker om gezond te eten en bewuster met voeding om te gaan. Zodat je niet meer het gevoel hebt dat je gezond eet omdat het ‘moet’, maar omdat dat het beste voor je voelt.

Wat is dan gezond eten?

Het is die voeding eten, die op het moment waarop je eet het beste bij jouw lichaam en geest past. Iets wat je bereikt door te leren eten op gevoel. Waarschijnlijk heb je heel vaak getwijfeld of iets nu wel of niet gezond is, en vervolgens loop je ook nog tegen allerlei tegenstrijdige berichten in de media aan. De ene week is kokosolie de oplossing voor min of meer alles, een week later wordt het afgekraakt in weer een ander bericht.

Rondom voeding wordt vaak angst gezaaid en er worden volop labels geplakt. Het ene ingrediënt is ‘goed’ of ‘gezond’ en het andere ingrediënt is ‘slecht’ of ‘ongezond’. Er lijkt geen middenweg te bestaan. Natuurlijk zou dat prima zijn wanneer voeding daadwerkelijk zo zwart/wit zou zijn en er één perfect voedingspatroon voor iedereen zou bestaan. Maar dat is niet het geval en ik denk dat jij dat vanbinnen ook wel weet.

Waarom kun je tenslotte zo genieten van een stuk appeltaart, maar ook van een salade? Waarom kunnen beide je op specifieke momenten een heel goed gevoel geven? Of waarom ben jij dol op noten, maar heeft een vriendin van je daar een intolerantie voor? Dat zijn dingen die niet zomaar te verklaren zijn. Natuurlijk kun je hier allerlei feitjes op los laten, maar het punt blijft dat je niet echt kan weten waarom iets voor de ene persoon wel goed is en voor de andere niet. Als noten zo gezond zouden zijn, waarom zijn ze dat dan niet voor iedereen? Ook waarom je jezelf het ene moment heel goed voelt bij het eten van een stuk appeltaart (terwijl je dat toch echt als ‘ongezond’ had bestempeld), en het volgende moment juist een salade veel meer aanspreekt kun je niet volledig verklaren door alleen naar voeding te kijken.

Dat is waarom de mindset nu juist zo’n grote rol speelt wanneer het op voeding aankomt.

De manier waarop jij naar voeding én naar jezelf kijkt heeft een enorme invloed op het functioneren van jouw lichaam. Je zou kunnen zeggen dat hoe je eet een minstens zo grote rol speelt als dat wat je eet.

Zodra je namelijk iets eet wat jij als ‘ongezond’ beschouwt ontstaat er een stressreactie in je lichaam. Je overlevingsmechanisme gaat aan om jou te beschermen. Kort gezegd heeft die reactie directe invloed op je spijsvertering, energieniveau en metabolisme (oftewel; hoe goed je die voeding gaat verbranden, of het als energie wordt gebruikt of opgeslagen wordt als vet).

Dat betekent dus dat voeding minder goed verteert wanneer jij deze voeding als slecht of ongezond beschouwt. Simpelweg omdat je stress ervaart tijdens het eten hiervan. Hetzelfde gebeurt wanneer je negatief over jezelf denkt, wanneer je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je te dik bent of simpelweg niet goed genoeg. Ook dan ontstaat er een stressrespons die invloed heeft op je spijsvertering, energieniveau en metabolisme. De negatieve gedachten over jezelf of je lichaam hebben dus een directe invloed op hoe je je voelt.

Er is bijvoorbeeld nog nooit iemand slanker geworden door de kilo’s er af te haten. En er heeft ook nog nooit iemand meer energie gekregen door zichzelf continue te vertellen dat hij of zij niet goed genoeg is. Kortom; gezond eten is niet zomaar een kwestie van voedingsrichtlijnen volgen. Het is juist belangrijk om te leren welke voeding bij jou als persoon en jouw lichaam past, en hoe je jezelf echt kunt gaan voeden. Niet alleen met eten, maar ook op soort van “spiritueel niveau”.

Ga maar eens na welke rol voeding in jouw leven speelt. Voeding is er om je te ondersteunen wanneer je heftige emoties ervaart (iets wat trouwens helemaal niet slecht is, zoals je hier kunt lezen), voeding is er om je lichaam van voedingsstoffen en brandstof te voorzien en voeding vormt een connectie tussen mensen. Door op een bewuste manier met voeding om te gaan en door op een andere manier naar jezelf te kijken, leer je deze aspecten van voeding juist beter te benutten. Op een ontspannen manier.

Opdrachten:

  • Maak een lijstje van voeding waar je ontzettend van kunt genieten. Welke voedingsmiddelen op deze lijst beschouw je als minder gezond?

Voeding die je als minder gezond beschouwt veroorzaakt een stressreactie wanneer je het eet en verteert niet zo goed. Bovendien ervaar je vaak schuldgevoelens na het eten hiervan. Wanneer je deze voeding echter als voedend gaat zien en jezelf toestaat om er écht van te genieten, is de kans groter dat het veel beter verteert. Daarnaast voldoet het dan veel beter, heb je minder vaak behoefte aan deze voeding en aan een kleinere portie.

  • Ga voor jezelf na of er voeding is die jij als gezond beschouwt, maar waar je toch spijsverteringsklachten door ervaart.

Of misschien eet je deze voeding omdat het gezond is, maar vind je het eigenlijk niet zo lekker. Ook in dit geval geldt dat iets op papier nog zo gezond kan lijken te zijn – wanneer het jou niet goed valt of het je absoluut niet smaakt, zal het ook niet optimaal verteren en zal het je minder voeden. Richt jezelf dus juist op voeding die écht goed voor je voelt.

We weten dus dat er geen (echt) zwart/witte richtlijnen voor voeding bestaan die voor iedereen gelden. Wat voor de ene persoon heel goed werkt, is voor de ander juist minder ideaal en andersom. Iets wat overigens helemaal niet erg is, want anders zouden we allemaal hetzelfde eten en dat wordt ook een beetje saai. De vraag is echter hoe je er nu achter komt welke voeding voor JOU werkt, voor jouw lichaam. Voeding die je echt voedt, zowel fysiek als mentaal, en die ervoor zorgt dat je je goed voelt.

Het mooie is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar de nieuwste richtlijnen of naar het nieuwste dieet. De voedingsrichtlijnen die voor jou werken, zitten namelijk al in je. In de wijsheid van jouw lichaam ( weet je nog; die lichaamseigen wijsheid- waar ik het in de vorige blog over had).

Natuurlijk begrijp ik dat het niet altijd even makkelijk is om daadwerkelijk naar je lichaam te luisteren. Toch is dat juist wat je gaat helpen. Luisteren naar je lichaam helpt je om regels rondom voeding die van buitenaf op worden gelegd los te laten en om nieuwe artikelen in de media over voeding met een korrel zout te nemen.

Laat je lichaam leidend zijn (dus niet lijdend!) in jouw voedingspatroon.

In de oertijd waren er tenslotte ook geen voedingsregels. In die tijd gingen mensen nog uit van de voeding die ze konden vinden. Eten was over het algemeen schaars dus als iets eetbaar was nam je het mee en at je het op. Tegenwoordig bevinden we ons in een luxepositie. We kunnen zelf kiezen wat we precies willen eten, er zijn ongelofelijk veel opties en in de huidige maatschappij is er zelden een tekort.

Aan de ene kant is dat natuurlijk heel gunstig, maar het maakt het ook lastig. Wanneer je alleen dat wat er is kunt eten, hoef je tenslotte ook niet te kiezen wat wel en niet goed voor je zal zijn. Maar in een maatschappij van overvloed wordt er des te meer van je gevraagd om weer terug in contact te komen met je lichaam, zodat je die keuzes kunt maken die daadwerkelijk bij je lichaam passen Kortom; ga je lichaam weer zien als leidraad. Zorg dat je plezier hebt in dat wat je eet, eet bewust en met aandacht en eet iets niet ‘omdat het gezond is’ maar omdat het daadwerkelijk goed voelt om het te eten.

Dat maakt het al een stuk makkelijker om te gaan eten op gevoel en dus datgene te eten wat bij je past.

 

Wil je dit verder onderzoeken voor jezelf? Dan zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen.

Stap 1

Zorg dat je een basiskennis over voeding opdoet. Dat hoeft niet te betekenen dat je een uitgebreide opleiding gaat volgen, tenzij je dat leuk vindt natuurlijk, maar het lezen van een betrouwbaar boek over voeding kan al genoeg zijn. Daarin leer je namelijk welke invloed voeding op je lichaam heeft.

Met die basiskennis over voeding kun je al wat keuzes maken – welke voeding wil je niet zo vaak eten, en welke juist wel. Let op; voeding is niet specifiek slecht voor je en ook niet specifiek goed en het effect van voeding verschilt per situatie en per persoon. Zie de basiskennis dus echt als basis, maar niet meer dan dat. Ik merk bij het begeleiden van mijn klanten, dat sommige heel effectief zijn met een dieet zonder koolhydraten en meer vetten. Bij andere zie ik net het tegenovergestelde: minder vetten en wat meer koolhydraten… En bij de derde groep, werkt het beste om net een combinatie dieet uit te werken (=maaltijden waarbij we vetten/eiwitten en koolhydraten niet of zo weinig mogelijk samen consumeren). Zoek voor jezelf dus uit, waar jij je het beste bij voelt, wanneer jij het beste functioneert en het beste voelt bij wat je eet.

Stap 2

Vervolgens is het belangrijk om meer kennis over je lichaam op te doen en dan specifiek hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voeding. Dit zou je kunnen doen door middel van een ‘reset’. Dat betekent dat je 21 of 30 dagen lang die ingrediënten vermijdt waarvan je wilt onderzoeken welk effect ze op je lichaam hebben. Bijvoorbeeld gluten, alle graansoorten, melkproducten, bepaalde groenten of fruit, of juist suikers.

Het doen van een Whole30 (soort van 30 dagen ‘detox’) kan je hierbij helpen als je een leidraad zoekt, maar je zou ook jouw eigen reset samen kunnen stellen. Zo doe ik voor mezelf elk seizoen een “detox” waarbij ik een maand lang geen alcohol & koffie drink, gluten en zuivel zo veel mogelijk vermijd, suikers (behalve deze van fruit) volledig ban en zo veel mogelijk zuiverende groenten, kruiden, supplementen op het menu zet.

Geen zin in een reset? Simpelweg bewust eten brengt je ook meer in contact met je lichaam en daardoor voel je het effect van bepaalde voeding al een stuk beter. Bewust eten houdt in dat je tijd maakt voor je maaltijden en je rustig eet zonder afleiding.

Stap 3

Na afloop van een reset is het tijd om voeding te herintroduceren. Stel dat je bijvoorbeeld 30 dagen écht volledig zuivelvrij hebt gegeten, als experiment, dan heeft je lichaam in die tijd de kans gekregen om zuivel te ontwennen. Dat betekent dat je lijf weer in staat is om de juiste signalen af te geven wanneer je zuivel eet. Heb je nergens last van? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om zuivel een onderdeel van je voedingspatroon te maken. Merk je dat je buikklachten, winderigheid of juist hoofdpijn krijgt ? Dan is zuivel voor jouw lichaam een minder goed idee.

Op die manier kun je verschillende ingrediënten testen om te bekijken welke bij jouw lichaam passen en welke niet. De basiskennis over voeding helpt je erbij om te bepalen hoe vaak je deze voeding wilt eten, omdat je ook het fysiologische effect ervan op je lichaam kent.

Stap 4

Nu je weet welke voeding niet zo goed voor je voelt en welke juist wel, is het al veel makkelijker om te eten op gevoel. Dat is dan ook de vierde stap.

Blijf bewust eten en luisteren naar je lichaam. Belangrijk daarbij is dat je tijd maakt voor je maaltijden. Niet even snel iets naar binnen proppen, maar rustig eten. Je lijf heeft tenslotte voeding nodig en ik vermoed dat je gedurende de dag best wel een rustmomentje kunt gebruiken. Een maaltijd is de perfecte gelegenheid daarvoor. Dat verdien je!Zou je slechts één van deze stappen willen volgen? Laat het dan stap 4 zijn; rustig eten. Dat kun je meteen toepassen en geeft je al heel veel inzicht in het effect van voeding op je lichaam en geest.

Bovenstaande stappenplan is slechts een basis richtlijn om te onderzoeken welke voeding bij je past, en welke voeding juist niet. Als je dit zelf moeilijk vindt, kan ik je daar als coach altijd bij helpen.

Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan de blogs. Feedback is altijd welkom!

 

Als er verder nog topics zijn die jullie graag eens verder toegelicht hadden gekregen, dan hoor ik dat graag! Dan heb ik weer een reden om op ‘onderzoek’ uit te gaan en lekker te schrijven!

Ik hou jullie de komende dagen nog graag ‘geïnspireerd’ met wat leuke ‘plaate buik’ menu’kes.

 

 

Lieve groetjes,

Gezonde groetjes en verzorg jezelf en elkaar goed.

Caroline


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *