Link


No more posts
19/04/2020

Deel 3: Gezond door de corona-taine: Food fort he soul

(Because food for the body is not enough, there must be food for the soul as well)

Ik heb het in de vorige blogs al meerdere keren gehad over ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en dat is niet voor niets, want die twee, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Maar wat is een gezond lichaam? Is een gezond lichaam een slank lichaam? Een gespierd lichaam? Een “instagram-proof-bikini-body”?   Een stevig gebouwd maar sterk lichaam? Iemand met glanzende lange haren? Of iemand met een mooi egaal ‘concubine’ huidje?

We denken bij een gezond lichaam of iemand die gezond is, aan de vanzelfsprekendheden zoals een lichaam dat gevoed wordt met de juiste voedingsstoffen (‘als je maar gezond eet’) en een lichaam dat regelmatig beweegt (en dus flexibel en sterk is en balans heeft). Was het maar zo ‘easy peasy’. Even een maand lang gezonde slaatjes eten,  detox smoothies drinken, 3x/week joggen en een paar yoga sessies doen-en klaar: “I am a healthy person now”…Neen, zo simpel is het niet.  Er bestaat jammer genoeg geen quick fix voor een gezond lichaam of de weg daar naartoe.

Snel snel, een paar weken doorbijten en enkel koolhydraatarm eten, veel bewegen, geen alcohol drinken – omdat het moet. Om “in no time (of wat het dieet ook beloofd)” die kilo’s te verliezen. Lieve lieve vrienden… het heeft echt GEEN ZIN om met tegenzin een bak sla op te moeten eten elke dag. Te moeten watertanden naar die vitrines van de bakker, gevuld met warm gebakken, welriekende stokbroden die de smaakpapillen aan’t werk zetten – en u doorzettingsvermogen weer op de proef stellen: “nee, ge moet volhouden!”.  Het heeft geen zin om jezelf uit te hongeren en om te vloeken op die 100 squads per week om toch maar ‘please-ooit-die-droombillekes’ te hebben of om start-to-run sessies- oneindig vaak opnieuw een poging te geven, die je eigenlijk echt niet leuk vindt…

Je lichaam op die (‘negatieve’) manier- om de zo veel tijd ‘gezond willen resetten’, is niet effectief en werkt gewoon niet op lange termijn. Als je op die manier schommelt van alle remmen los naar “en nu ga ik er weer echt op letten” dan kan je wel eens slachtoffer worden (met een levenslang abonnement) op het alom bekende jojo-effect of  een verstoord metabolisme en vooral van een gevoel van een ongeloof en teleurstelling in jezelf (gevolg : ongezonde geest in een ongezond lichaam). Doe je het niet met de volle overgave? Doe je het niet omdat je er niet in gelooft dat dit goed is voor je lichaam? Dat jij dit verdient? Omdat je er niet van geniet? Omdat je er geen tijd voor hebt? Omdat het je toch (weer) niet zal lukken?  Of omdat het niet lekker is? Dan lukt het ook niet. Ik heb zo’n leuke spreuk: “Als ik blijf stilstaan bij wat ik niet wil, dan komt dan meer van in mijn leven. Ik affirmeer daarom alleen wat ik wel wens, alsof het er al is.” Schoon hé! (Niet zelf verzonnen hoor-dit komt uit het boekje: “jij bent alles”-echt een aanrader trouwens!).

We zijn allemaal heel verschillend, ieder lichaam is anders. Er bestaat geen one-fits-all. Daarom dat het beste even een lange weg -een moeilijke zoektocht met ups-and-downs –  kan zijn naar wat het beste  is voor jou lichaam. Belangrijk is dat je blijft volhouden en er in blijft geloven dat jouw lichaam het verdient om zo goed mogelijk verzorgd te worden. En dat is dus waar die innerlijke zelf ook een grote rol speelt.

Er zijn immers heel wat andere zaken die ons lichaam ook beïnvloeden in het proces naar een gezonde binnen-en buitenkant: Hoe we in het leven staan;  Hoe we naar onszelf (ons lichaam) en de wereld kijken;  Of we gehaast door het leven gaan of dat we net bewust de tijd nemen voor de dingen die we doen en ervaren;  Hoe we ons lichaam (h)erkennen, het mooi vinden, het liefhebben;  Of we dankbaar zijn voor ons bewegende, gezonde lichaam…

Het gaat niet alleen om wat we in onze mond stoppen en hoeveel groenten we eten, hoeveel (en hoe snel) kilometers we kunnen rennen, hoe ver je je been in een ‘knoop’ kan leggen, of hoelang je kunt planken (hoewel ik die dingen wel aanmoedig om ze te doen – het is alleen niet genoeg!).  Wat we willen is een duurzame levensstijl creëren, waarbij we aandacht hebben voor het totale pakket. Daarom besteed ik ook graag een blog met extra aandacht voor het belang van ‘onze binnenkant’. Die moet ook gevoed worden met de juiste impulsen, gedachten en liefdevolle erkenning.

Omdat ik ontzettend veel kan schrijven over dit onderwerp (en mezelf wat in’t oog moet houden, om niet te overdrijven) – deel ik deze blog op in 3 topics (waarvan ik beloof ze zo bondig mogelijk toe te lichten). De drie topics kunnen ook los van elkaar gelezen worden, dus voel je zeker niet verplicht mijn hele uiteenzetting door te nemen. Ik begrijp dat deze ‘shit’ (om het in coole tegenwoordige taal te zeggen) voor sommigen wat zweverig of ‘fluffy’ (zoals een goeie vrienden van mij het soms noemt) overkomt. Use it-as you please.

 

1) Mindfull eten

 Een aantal quotes om over na te denken:

 

“When walking, walk. When eating, eat.”

“Training your mind to be in the present moment, is the number 1 key to making healthier choices.”

“When you sit and eat mindfully, you are letting your body know it is time for digestion and nourishment.”

“Met aandacht eten betekent meer genieten.”

Mindful eten zorgt ervoor dat je stil staat bij de ervaring die eten je geeft, van moment tot moment. Dat doe je zonder te oordelen. Mindfulness gaat grotendeels over aandacht, en laat eten nu juist iets zijn dat we eerder automatisch doen dan met aandacht. Mindful eten gaat over het gebruiken van mindfulness om volledige aandacht te geven aan je ervaringen, sensaties en lichamelijke signalen tijdens het eten. Zowel geur-, smaak-, als andere ervaringen. In zijn essentiële vorm is het “bewust van alles” –eten. Het gaat niet persé over wat je eet. Mindful eten houdt zich niet bezig met wat ‘fout’ of ‘juist’ is om te eten of om hoeveel van iets te eten. Mindful eten gaat vooral om een bewustwording van hoe en waarom je eet.

Wanneer en waarom eet je? Als je echt honger hebt? Of eerder uit gewoonte? Omdat je goesting hebt? Je iets lekker hebt geroken of hebt zien liggen in de winkel of ijskast? ? Of omdat het “gezellig” is? Eet je snel, snel? Staand? Snelle hap al wandelend door het huis of voor de computer? Of geniet je bewust van alle smaken en texturen in je mond, aan tafel of de keukentoog en bespreek je dit met je gezelschap aan tafel? Neem je de tijd om rustig te kauwen, te genieten van elke hap? Wat eet je? Weet jij 100% wat je in je mond en dus in je lichaam steekt? Pure ingrediënten of (bewerkte) koekjes, chips en kant-en-klaar maaltijden?

Te vaak, ‘proppen’ we snel iets in onze mond, zonder erbij stil te staan wat we effectief in ons lijf stoppen. Te vaak voelen we ons achteraf ook schuldig of ‘onbehaaglijk’ omdat we ons weer eens ove(v)reten hebben… Bij veel van ons, is het eten een onbewust automatisme geworden – en Check  I am Guilty as f***  want ik schrik ervan,  hoezeer ik soms kan schrokken zoals een uitgehongerd paard. Eten is iets wat nodig is, maar waar verder niet echt bij wordt nagedacht. In dit proces van mindful eten, vervang je ieder gevoel van ‘voedings-gerelateerde schuldgevoelens , twijfels, afkeer  of angsten (die je al dan niet hebt)’ naar nieuwsgierigheid voor de voedingswaarden van eten en respect voor je lichaamseigen wijsheid. Lichaamseigen, wat?! Ik bedoel daarmee dat je weet wat je lekker vindt, waar je energie van krijgt, wat je minder goed verteert, hoe je meer kan genieten van je eten, wat je leuk en lekker vindt om klaar te maken, welke beweging/sport je graag doet, wat je (op seksueel vlak) lekker en leuk vindt, kortom: wat je graag proeft, voelt, ruikt, doet en ervaart in alle opzichten.

Maar goed om niet te veel af te wijken… het ging over mindful eten en ook hier is het echt belangrijk dat jij voor je zelf opzoek gaat naar deze wijsheid! Door ‘te vertragen’ en door bewuster te eten en drinken, krijg je een veel gezondere relatie tot eten, maar ook tegenover jezelf.

Enkele tips voor het mindfuller eten:

  • Vermijd afleiding tijdens het eten: We combineren eten vaak met andere activiteiten. De televisie houdt veel Belgische gezinnen bijvoorbeeld gezelschap tijdens de maaltijd. Slechts 53 procent van de Belgische kinderen kijkt nooit tv tijdens het ontbijt. 74 procent kijkt nooit tijdens het middageten, en 59 procent nooit tijdens het avondeten. Word je afgeleid tijdens het eten? Dan eet je meer. Uit onderzoek blijkt dat je 10 procent meer eet als je tijdens de lunch tv kijkt of naar de radio luistert. Dat effect blijft voelbaar, want ook tijdens de rest van de dag eet je dan meer. Hoe dat komt? Je hersenen registreren door de afleiding tijdens het eten niet volledig dat je aan het eten bent. Daardoor heb je minder aandacht voor je verzadigingsgevoel, eet je meer en loop je meer risico om bij te komen. Kies dus voor eten óf je andere taak, maar combineer ze niet. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding tijdens het eten: vermijd schermtijd (terwijl je dus kijkt naar tv, tablet, gsm, computer, …), lezen, bellen, autorijden, fietsen of drukke gesprekken.
  • Pas je porties aan: Wil je gezonder eten? Pak dan je porties aan: Eet kleinere porties. Neem kleinere happen. Zo ervaar je meer smaakprikkels en eet je minder. Bepaal op voorhand hoeveel je wilt eten of drinken. En berg de verpakking opnieuw weg. Bijv.: doe wat noten in een schaaltje en berg de rest daarna weer op vóór je begint te eten. Je vermijdt zo dat je rechtstreeks uit de verpakking eet of drinkt. Want dan eet of drink je meer dan je wilt of nodig hebt.
  • Eet drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondmaal) en maximaal drie tussendoortjes. Bijv.: proef in de supermarkt niet automatisch van hapjes kaas of worst Bijv.: eet op het werk niet telkens een koekje als je voorbij de koektrommel loopt. Vermijd dat je eet omdat voedsel toevallig op je pad komt. Want dan eet je onbewust. Bovendien geniet je er zo meestal ook niet van.
  • Eet langzaam en kauw uitvoerig: Door langzaam te eten, heb je meer aandacht voor je verzadigingsgevoel. Veel kauwen helpt je om langzamer te eten.
  • Gebruik je zintuigen: Focus tijdens het eten op wat je zintuigen je vertellen. Besteed aandacht aan geur en kleur, textuur en smaak. Zo eet je bewuster en aandachtiger. Krijg je minder zintuiglijke sensaties binnen? Dan heb je waarschijnlijk genoeg gegeten.
  • Pauzeer tijdens het eten : Door je maaltijd even te onderbreken, eet je langzamer. Daardoor ben je alerter voor je verzadigingsgevoel. Zo’n onderbreking geeft je bovendien de kans om bewust te beslissen of je meer wilt eten of niet. Je bestek even neerleggen, is een goede manier om zo’n pauze in te lassen.

Zelftest: Hoe mindful eet jij?

De zelftest hieronder komt ook uit het boek (Ontspannen eten”: met aandacht naar een evenwichtig eetpatroon (2015)-  Rita Zeelenberg): je gaat ermee na hoe ontspannen je eet. Beantwoord de acht stellingen hieronder met ‘waar’ of ‘niet waar’:

  • Ik weet van de meeste dingen die ik eet het aantal calorieën.
  • Als er iemand trakteert, zeg ik altijd nee.
  • Ik eet regelmatig zonder dat ik weet waarom.
  • In gezelschap eet ik op een andere manier dan wanneer ik alleen ben.
  • Ik pieker vaak achteraf nog over wat ik heb gegeten.
  • Ik eet vaak gehaast omdat ik het druk heb.
  • Als het pak koekjes eenmaal open is, dan moet het leeg.
  • Ik weet soms niet meer wat nu gezond voor me is en wat niet.

Beantwoordde je veel stellingen met ‘waar’? Dan is de kans groot dat eten bij jou minder ontspannen verloopt:

  • Je denkt er vooraf vaak over na: 1, 2 en 8.
  • Je twijfelt achteraf: 5 en 7.
  • De omstandigheden beïnvloeden vaak hoe je eet: 3, 4 en 6.
  • Scoorde je hoog op de aspecten hierboven, dan neem je je eetpatroon het best eens onder de loep.

De hongermeter

De hongermeter is een andere oefening uit het boek. Geef een paar dagen lang op elk uur aan hoeveel honger je hebt, met een cijfer van 1 tot 10. 1 staat voor overvol, 10 voor uitgehongerd. Gebruik de beschrijving hieronder als leidraad:

  • Ik voel me overvol, bijna misselijk. Mijn buik is opgezet en kan zelfs pijn doen.
  • Mijn maag is oncomfortabel vol, ik heb te veel gegeten.
  • Ik ben verzadigd en mijn maag voelt gevuld aan.
  • Ik heb net iets gegeten en dat voelt goed, maar er kan nog iets bij.
  • Ik voel me niet (meer) hongerig en redelijk verzadigd.
  • Mijn maag knort een beetje, het zou goed voelen om iets te eten.
  • Ik heb honger en zin in een stevige maaltijd.
  • Ik heb grote honger: ik voel dat mijn lichaam echt eten nodig heeft.
  • Ik voel me onrustig van de honger, het neemt mijn gedachten in beslag.
  • Ik ben uitgehongerd. Mijn maag is helemaal leeg en ik voel me slap en energieloos.

Eet een volwaardige portie bij cijfer 7 en stop met eten bij 3.

Tot je vijfde voel je je aangeboren verzadigingsgevoel goed aan: je weet vanzelf wanneer je moet eten en wanneer je moet stoppen. Naarmate je ouder wordt, wordt dat moeilijker. Je krijgt dan te maken met verleidingen van buitenaf en moet bijvoorbeeld je bord volledig leegeten. Met de hongermeter leer om je opnieuw aandacht te besteden aan je hongergevoel.

Doen:

  • Laat je inspireren door de slow food movement: slowfood.org.uk
  • Leer trager eten: ruil een week lang mes en vork in voor…chopsticks
  • Geniet in stilte: zoek 1 moment in de dag dat jij alleen, in volledige stilte kan genieten van een kop koffie, thee, een snack… Proef, geniet…
  • Bedenk een heerlijk 3-gangen menu voor jou en je partner/gezin. Ga op zoek naar leuke recepten. Kies een thema (Mexicaans, Thais, Frans, Vegetarisch…). Bespreek waar de ingrediënten vandaag komen, discussieer over de geuren, smaken, texturen…
  • Voor na het Corona-gedoe (af n toe mag er eens ’n pleziertje tussen zitten hé): organiseer een wijn/Gin/rum/ bier-Tasting avond met vrienden en maak een soort proef/-score kaart. Bespreek aroma’s en smaken; textuur en ‘gewicht’; evenwicht in smaken; geuren; de nasmaak …

2) Fight the stress, fight the ‘CORTISOL’.

“ I believe that stress is a factor in any bad health”

In dit deel, heb ik het graag even over : “Stress en angst”. Er is een oerwoud geschreven aan boeken over – en je leest het dagelijks wel ergens – hoe ‘stress’ het de dag van vandaag van ons overneemt. Stress, heeft ontzettend veel negatieve, destructieve gevolgen voor de werking van ons hele lichaam. Omdat ik als voedingsdeskundige, graag een beetje in mijne ‘côté’ blijf , wijs ik jullie graag eens op de invloed die stress en angst hebben op ons spijsverteringsstelsel ( en dus ons hele metabolisme).

Stress en angst zijn natuurlijk niet hetzelfde, maar ze hebben wel allebei eenzelfde effect op het lichaam en op je spijsvertering. Beide veroorzaken een activatie van het sympathische zenuwstelsel.

Het sympatische zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in ons leven, je zou het ons overlevingsmechanisme kunnen noemen. Ook gekend als de activator van onze ‘Fight or flight” reacties.  Zonder dit stelsel zou je niet snel weg kunnen rennen wanneer je wordt bedreigd of zou je niet supersnel kunnen reageren wanneer er een auto op je af komt in het verkeer, om maar een paar voorbeelden te noemen. Zodra je stress (of angst) ervaart schakelt het sympatische zenuwstelsel in. Dat is een goed teken en helpt ons te overleven. Echter, is dit stelsel voornamelijk gemaakt om slechts korte tijd ‘aan’ te staan – tot het gevaar is geweken. Tegenwoordig ervaren we echter zodanig veel stress dat het sympatische zenuwstelsel continue actief is. Dat houdt in dat het parasympatische zenuwstelsel, welke juist ‘aan’ staat wanneer je ontspannen bent, niet zo vaak de kans krijgt om zijn werk te doen. Juist dit parasympatische zenuwstelsel speelt namelijk een grote, belangrijke rol bij de spijsvertering. Het is zelfs essentieel om de spijsvertering goed te kunnen laten verlopen.

Comment ça marche?

Het is dus niet alleen meer de manier waarop en wat je eet dat invloed heeft op je spijsvertering…

Laten we even teruggaan naar een stressreactie. Er komt eerst een flinke dosis adrenaline vrij. Na afloop van deze eerste, acute stressreactie komt er cortisol vrij. Cortisol is voor het lichaam een ontzettend belangrijke stof welke van levensbelang is. ’s Ochtends maakt het lichaam meer cortisol aan waardoor je fit wakker wordt en waardoor je honger begint te krijgen. ’s Avonds maak je juist veel minder cortisol aan waardoor de melatoninespiegels in het lichaam kunnen stijgen en je in een diepe, herstellende slaap kunt vallen. Daarnaast werkt cortisol ook ontstekingsremmend en zorgt het ervoor dat je immuunsysteem niet overactief wordt. Daardoor kun je bijvoorbeeld wel ziek worden wanneer je een griepje hebt, of zwelt je duim op wanneer je deze hebt gestoten of gesneden. Maar wanneer de wond is genezen of het griepvirus onschadelijk is gemaakt mag het immuunsysteem het weer wat rustiger aan doen, anders zou je niet goed functioneren. Cortisol speelt daarbij een belangrijke rol. In het geval van stress gebeurt het volgende: Na een acute stressreactie is het lichaam behoorlijk uit balans, je directe glucosevoorraden zijn er in een rap tempo doorheen gegaan om te vechten of vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat er eiwitten uit de spieren worden afgebroken welke vervolgens om worden gezet in glucose om de energiebalans in je lichaam te herstellen.

In het geval van acute stress of ziekte is cortisol dus ontzettend handig.
Heb je echter te maken met chronische stress dan wordt cortisol wat minder handig. Het hebben van chronische stress is namelijk heel onnatuurlijk en iets wat nog maar relatief kort voorkomt in het leven van de mens. In de oertijd had niemand geldzorgen en je instinct zorgde ervoor dat je op zoek ging naar eten wanneer je honger had. Ook waren er geen files, veel minder verwachtingen en geen drukke banen. Tegenwoordig hebben we dat allemaal wel en dat kan je lichaam flink uit balans brengen. Ook bij chronische stress wordt er namelijk continue cortisol geproduceerd, in grotere hoeveelheden. Je lichaam probeert namelijk, net zoals na een acute stressreactie, de energiebalans in het lichaam te herstellen door eiwitten uit spieren af te breken en deze om te zetten in glucose.

Omdat er echter geen acute stressreactie is, is het niet nodig om de glucosevoorraden aan te vullen. Toch wordt er meer glucose geproduceerd omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen een acute of chronische vorm van stress. Die extra glucose zal het lichaam vervolgens ook ergens op moeten slaan en dat doet het in de vorm van vetten. Bijvoorbeeld op de buik of heupen. Als extraatje zorgt deze stressreactie er ook nog eens voor dat je meer trek krijgt in koolhydraten en dan het liefst snelle suikers.

Stress en angst verstoren op die manier de efficiëntie van je spijsvertering, waardoor voedingsstoffen minder goed op kunnen worden genomen. Het zorgt voor afbraak van spiermassa, een verhoogde trek in (snelle) koolhydraten en een verhoogde vetopslag. Nu is stressloos leven natuurlijk niet mogelijk en ook niet nodig. Maar wat wel enorm kan helpen om je spijsvertering en energieniveau te verbeteren is het verminderen van de stressoren die je ervaart.

Stressoren zijn er in allerlei soorten en maten:

  • Het eten van voeding die niet goed bij je lichaam past
  • Negatieve gedachten over jezelf
  • Snel eten
  • In de file staan
  • Hoge werkdruk
  • Ziekte van jezelf of een naaste
  • Niet zonder social media kunnen
  • Slecht slapen
  • Altijd gehaast zijn
  • Faalangst
  • Perfectionistisch willen zijn

En waarschijnlijk kun je zelf ook nog een heleboel voorbeelden bedenken van situaties die voor jou stressvol zijn.

Zoals ik al zei; stressloos leven is niet mogelijk. Een beetje stress hebben we zelfs nodig om goed te functioneren, maar in onze huidige levens ervaren we vaak juist (veel) meer stress dan goed voor ons is. Gelukkig kun je deze stressoren op verschillende manieren beïnvloeden en daarmee verminderen. Soms is dat zo simpel als andere werktijden aanhouden of vaker thuis werken zodat je minder in de file staat, of je telefoon minder vaak oppakken om de laatste social media berichten te bekijken. Daarmee zet je al een mooie eerste stap in het verminderen van de stress die je ervaart.

Vergeet echter niet te kijken naar de stress die je zelf veroorzaakt in je eigen leven. De keren dat je niet tevreden over jezelf bent of je negatief over jezelf praat zijn namelijk ook ontzettend stressvol. Of de momenten waarop je te laat naar bed gaat, terwijl je al een tijdje moe bent. Maar ook de keren waarop je jezelf schuldig voelt over het eten van iets wat je heel lekker vindt maar beschouwt als niet gezond (de zogenaamde cheat maaltijden!) levert je stress op.

Mijn advies daarin?

  • Denk en praat positief over jezelf. Er is maar één versie van jou en die is perfect zoals hij is. Ga ook eens kijken naar alles wat je echt heel goed vindt aan jezelf en leg daar de nadruk op, dan zijn die minder fijne punten ook ineens minder erg en wie weet leer je ze zelfs wel waarderen.
  • Voel jezelf niet schuldig wanneer je iets eet wat je heel lekker vindt. Geniet er gewoon van. Daarmee gun je jezelf een fijn moment en voorkom je onder andere dat er een eetbui op volgt, dat je teveel eet of je continue trek blijft houden. Zodra je ervoor kiest om iets te eten, dan is dat oké, want het is jouw keuze.
  • Luister naar je vermoeidheid. Probeer geen superwoman of superman te zijn die geen slaap nodig heeft. Iedereen heeft slaap nodig. Dus wanneer je om 9 uur ‘s avonds al zit te knikkebollen, dan is het helemaal oké om dan al naar bed te gaan. Ook wanneer die ene film of serie nog niet af is gelopen. Moe is moe en dan vraagt je lichaam om slaap. Gun jezelf dat ook.

Ook angst is een belangrijke stressor die meer te maken heeft met voeding dan je zou denken. Je kunt natuurlijk bang zijn om een ongeluk te krijgen, of bang zijn dat je wordt ontslagen, angst ervaren over geld, enzovoorts. Maar wat als je angst ervaart rondom voeding? Tegenwoordig is het lastig te bepalen welke voeding nu écht gezond voor je is. De ene dag lees je een artikel over de voordelen van kokosolie, een week later lees je een bangmakend artikel met alle nadelen. En dan heeft het ook nog invloed welk merk kokosolie je koopt. Om maar een voorbeeld te noemen.

Laat staan de dieetcultuur waarin jarenlang werd verteld dat vet echt slecht voor je is, dat vet dikmakend zou zijn. Tegenwoordig hoor je soortgelijke verhalen, maar dan over koolhydraten. Stel je voor dat je al een hele tijd wilt afvallen en je al verschillende diëten hebt geprobeerd, maar niets lijkt echt goed te werken. Daar kan een behoorlijke angst voor voeding zijn ontstaan. Hetzelfde geldt wanneer je spijsverteringsklachten ervaart en je simpelweg niet zeker weet waar je nu wel en niet goed op reageert. Sterker nog, het lijkt wel alsof je op meer en meer ingrediënten gaat reageren!

Het is dan niet zo gek wanneer je een angst voor voeding ontwikkelt.

Tussen de horrorverhalen over vleesconsumptie, eieren en natuurlijk suiker en e-nummers door vind ik het niet zo gek dat er heel veel mensen rondlopen met een bepaalde angst voor voeding. Ook de 80/20 regel kan hieraan bijdragen, net zoals het concept van de cheatmaaltijden. Al die negatieve, bang makende verhalen en al die verschillende voedingsregels zorgen ervoor dat je al heel snel het idee krijgt dat je het niet goed doet. Dat jij ergens een cruciale fout maakt op voedingsgebied, ze vertellen alleen niet waarom dat alle informatie zo tegenstrijdig is. Natuurlijk is het belangrijk om voor jou zelf te bepalen welke voeding voor jou geschikt is en wat je wel en niet wilt eten (denk aan die lichaamseigen wijsheid bij punt 1 in deze blog,  lieve mensen). Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een cultuur waarin we vaak bang worden gemaakt.

Die angst? Ook die veroorzaakt een stressreactie in je lichaam. Terwijl je aan het eten bent. Ook wanneer je ontspannen probeert te eten en ook wanneer je veel andere stressoren al uit de weg hebt geruimd. Met als gevolg dat dat wel degelijk invloed heeft op je spijsvertering. Zodra jij angst ervaart wanneer je iets eet treedt namelijk óók je sympathische zenuwstelsel in werking, en je immuunsysteem komt in de opperste staat van paraatheid. Jij denkt namelijk op een bepaald niveau dat hetgeen je eet een bedreiging vormt en je lijf neemt dat gevoel over. Juist dat gaat ten koste van je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.

Zonde, toch?

Het enige advies wat ik je kan geven rondom angst is je minder te laten beïnvloeden door alle verhalen over voeding in de media en je minder aan te trekken van bepaalde regels. Een richtlijn rondom voeding kan natuurlijk handig zijn, maar niet wanneer het in jouw geval angst veroorzaakt.

Kortom: ga weer op jezelf vertrouwen, op je eigen lichaam. Eet datgene wat echt goed voor je voelt. Als mens zijn we heel ver gekomen qua ontwikkeling. Ook in de tijd dat er nog geen media was en er nog geen voedingsregels bestonden functioneerde de mens prima. Juist nu er wél media en voedingsregels zijn worden we steeds zieker en dikker. Niet dat dat een directe oorzaak is, maar het kan wel helpen aan te geven dat je al die regels en verhalen best met een korreltje zout mag nemen.

 

3) Het zijn de kleine gelukskes in’t leven.

Oefeningen voor een ‘healthier-happier-self – 7 dagen:

Don’t dream your life, live your dream!

Dag 1 Ochtend Oefening

Persoonlijke ontwikkeling: Looking into the self:

“It’s not who you think you are that holds you back it’s who you think you are not.”

 

Denk na over de belangrijkste vragen in het leven en bedenk/visualiseer hoe je ernaar toe wil werken.

  • Wat zijn mijn talenten? Wat maakt mij Uniek?
  • Wie wil ik zijn? Hoe voelt het om zo te zijn?
  • Hoe wil ik nog beter zijn? Hoe ziet de ‘beste’ versie van mezelf eruit?
  • Hoe kan ik elke dag iets toevoegen aan het leven van anderen?
  • Wat is mijn doel (binnen een jaar, vijf jaar of tien jaar)?
  • Hoe ziet dit doel eruit?
  • Hoe ga ik dit doel bereiken? Hoe ga ik hier iedere dag naartoe werken?
  • Hoe voelt het om dit doel te willen, hiernaar op weg te gaan en om het uiteindelijk te bereiken?

 

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent/was:

Bijvoorbeeld:

  • De tijd nemen voor een heerlijk gezond ontbijtje
  • Lief berichtje van een goeie vriendin
  • Mijn lichaam extra aandacht geven dankzij een yoga sessie
 

Dag 2

Ochtend Oefening:

“If you change the way, you like at things, the things you look at change.”

Doe vandaag drie dingen anders – dan hoe je ze normaal zou doen (en doe het extra bewust)!

  • Vb. heb jij een vaste routine? Doe deze eens ‘door elkaar’; loop eens achterstevoren de trap af (maar voorzichtig); schrijf eens een hele dag met je ‘slechte hand’

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent/was

Dag 3 Ochtend Oefening:

“Be willing to be a beginner every single morning”

“Everyday is a new beginning. Take a deep breath and start again.”

Doe iets nieuws, leer jezelf iets nieuws vandaag!

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent.

Dag 4 Ochtend oefening:

“Fall in love with taking care oy yoursel”

1.       Maak een lijst van alles wat je goed vindt aan jezelf, zowel je persoonlijkheid als je lichaam.

2.       Ga eens voor de spiegel staan en geef jezelf een compliment. Ga voor jezelf na hoe je meer waardering uit zou kunnen spreken voor de delen van jezelf die je minder goed of mooi vindt.

3.       Maak een lijst van stressoren en angsten die je nu ervaart, dat mag echt vanalles zijn. Zijn er punten op deze lijst die je minder stressvol zou kunnen maken? Vaak kost het aanpakken van stressoren eerst wat energie, maar daarna geeft het een enorm gevoel van vrijheid.

 

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent

Ochtend oefening:

“Do more of what makes you happy.”

Waarvan krijg jij energie? Schrijf drie dingen op waarvan jij echt gelukkig wordt:

1)

2)

3)

Hoe kan je hiervan meer in je leven creëren?

……

Waaraan verlies jij energie? Wat zijn jou ‘lekken’ in het leven, wat put je uit of maakt je ongelukkig?

1)

2)

3)

Hoe ga je dit aanpakken ? Hoe ga je deze energielekken zo veel mogelijk bannen in je leven?

……..

 

 

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent.

Dag 5 Ochtendoefening:

‘If you light a lamp for someone else, i twill also brighten your path’

RAK-Dag:

Maak vandaag drie mensen gelukkig door hen een lief kaartje of berichtje te sturen of verras hen met iets kleins.

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent/was:

  • vb: Ik ben dankbaar dat ik vandaag 3 personen blij heb gemaakt
Dag 6

 

Ochtendoefening:

“Good people, bring out the good in people”

“Surround yourself only with people who are going, to lift you higher”

 

Wie zijn jouw grote voorbeelden in het leven? Wat deden ze om zo te worden/ daar te geraken? Wat zijn hun sterke/ bewonderenswaardige eigenschappen? Hoe hebben ze jou geïnspireerd? Wat is jouw boodschap in dit ‘universum’? Hoe wil jij een verschil maken?

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent.

Dag 7

 

 

Ochtendoefening:

“Music is life. That’s why our hearts have beats”

Welke muziek maakt jou blij? Zet vandaag heel de dag muziek op die jou blij maakt.Maak je eigen playlist.  Zing, spring en dans!

Avond oefening:

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent.

 

Extra: positieve affirmaties!

Het gebruiken van affirmaties is erg populair geworden. Hoe werken deze positief geformuleerde spreuken of gedachten in op de psyche en hoe effectief zijn ze?

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn positief geformuleerde spreuken of gedachten die je steeds herhaalt. Je bent daarmee je denken als het ware aan het herprogrammeren.

De goedgelovige geest: Neemt de geest dit zomaar aan, die affirmaties? Jazeker, de geest gelooft alles wat je er tegen zegt en laat het lichaam daarop reageren. Denk maar eens aan een geleide meditatie waarin je de suggestie krijgt aangereikt om je voor te stellen dat je op een prachtig strand ligt. Je hoort het ruisen van de zee – zo wordt er gezegd – en je voelt de warmte van de zon op je huid. De wind beweegt zachtjes je haar. Hmm … heerlijk. Je lichaam ontspant en je hartslag wordt trager. Waarom? Omdat je geest gelooft wat je er tegen vertelt en vervolgens ontspannende signalen doorgeeft aan je lichaam.

Mindset

Met affirmaties kun je je gedachten beïnvloeden en daarmee ook hoe je je voelt en zelfs hoeveel vitaliteit je ervaart. Als je positieve affirmaties gebruikt, neemt je onderbewuste deze in zich op en neemt wat je zegt voor waarheid aan. Het effect merk je, zeker op korte termijn. Soms is het zelfs zo opvallend dat je stemming in een minuut totaal omslaat.

DOEN: Schrijf 10 affirmaties op die jou een boost geven, hang ze op de ijskast of de badkamer spiegel en lees ze elke dag!

Affirmaties :

  • Ik ben blij
  • Ik geloof in mezelf
  • Ik ben vol energie
  • Ik trek positiviteit en vreugde aan
  • Ik kan dit
  • Ik ben gezond
  • Ik verdien het beste van alles
  • Ik sta anderen toe om zichzelf te zijn en ik accepteer hen volledig
  • Ik groei elke dag
  • Ik laat mijn zorgen los

Zoek er meer die jou echt boosten op:

Krijg je maar geen genoeg van deze positieve ‘talks’,  beluister dan ook eens één van deze (positivo boost) Podcasts:

 

Hopelijk heeft deze ‘happy-talk-booster’ blog jullie kunnen inspireren!

 

Liefs en gezonde groetjes,

Tot snel voor het laatste deel van deze ‘mini-cursus’!

Healthy Cazzyyyyy